Национални дни на кариерата – добра кариера, добър живот

“Национални дни на кариерата – добра кариера, добър живот“

Форум ”Национални дни на кариерата” стартира през 2002 г. под името ”Кариери – добра кариера, добър живот”. През 2022 год, над 100 водещи компании представят възможности за кариерно развитие и професионално израстване по време на 13-то издание на форума „Дни на кариерата – ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ 2022 г. Всяка година събитието се провежда в четири академични града – София, Пловдив, Варна и Габрово и виртуално на специализирани платформи.

Целта на събитието е да се обединят усилията в създаване на възможности за професионална реализация на млади специалисти, както и да се подпомогнат работодателите в набирането на стажанти и персонал.

Приоритет на форума е и популяризирането на летните стажове за млади специалисти, като форма на обучение и подготовка за бъдещите им професионални задължения, прилагайки придобитите знания в реална бизнес среда. Същевременно фирмите, наели стажанти, са улеснени в подбора на кадри, тъй като имат възможност да обучат и подготвят част от бъдещите си служители още от ученическата скамейка.

Най-често компаниите-участници оперират в секторите: телекомуникации, информационни технологии, банки, финанси, застраховане, производствен и хранително-вкусов.

Събитието е част от инициативите на организаторите за създаване на благоприятна среда за развитието и запазването на младите специалисти в България.

Инициативата се организира от компания “Джоб Тайгър” ООД със съдействието и спонсорството на “Нестле България” АД.

На 29.11.2022 г. ученици от Разложка професионална гимназия „Никола Стойчев”, XI б, специалност „Икономическа информатика” отбелязаха събитието като във виртуална среда участваха в сесията на Крум Гърков – изпълнителен директор, eu-LISA (2012-2022) на тема „Електронното управление в България – от инвестиции в инфраструктура към инвестиции в знания и умения”. В своята сесия Крум Гърков направи кратък преглед на текущото състояние на електронното управление в България и разгледа ключовите елементи на необходимата промяна, за да се постигне ефективно електронно управление и каква е ролята на ИТ сектора в България за постигането му.

На 29.11,2022 г. ученици от X бклас, специалност „Икономическа информатика” посетиха сесията на Георги Караманев – Front End Team Lead; създател Дигитални истории, на тема „От журналистиката към програмирането… и обратно”. Учениците получиха отговор на въпросите: Всеки ли може да се занимава с програмиране? Късно ли е някога да се насочиш към тази професия? Какви качества и умения трябва да имаш, за да успееш? Кога знанията от айти света могат да се окажат полезни и във всяка друга област?

Учениците се запознаха с успели личности в бизнеса и получиха информация за своята бъдеща ориентация в професията.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *