Световен ден на философията

17 ноември 2022 г.

Югозападният университет организира тържествено честване на Деня на философията – форум, в който по покана на академичната общност съвместно с РУО – Благоевград взеха участие ученици и учители от различни градове на Югозападна България. Разложка професионална гимназия „Никола Стойчев“ беше представена от учителя по философия и гражданско образование – д-р Анета Тумбева и ученичките от 12а клас, специалност „Организация на хотелиерството“ – Елица Гахова и Ивана Гюрова.

В своя доклад д-р Анета Тумбева представи философията като предизвикателство в нашето съвремие, което дава нови възможности пред днешната философска мисъл и разкрива нови проблеми – токсичната медийна среда. Това е поле, което дава една нова насока – работа по европейски образователни проекти, които да свързват различни организации с университетската общност и да създават условия за „Възпитаването на добри граждани чрез формирането на медийна грамотност“, както гласи името на един от проектите, върху които работим. Според д-р Тумбева, учителят по философия има важна и специална мисия – възможността да даде знания, да помогне на учениците в техните личностни аргументирани избори, да формира и насърчи критичното мислене и да докосва сърцата.

Ивана Гюрова представи есе на тема: „Какво е за мен философията?“, в което изразява идеята ,че философията като форма на общественото съзнание, отразява и изразява универсалната човешка дейност и отношението на човека към този свят.

За Елица Гахова философията ни изгражда като отделни личности и съвестни граждани на модерното общество, като показва потребностите и подтиква сами да си поставим цели и да ги изпълняваме. Също така помага да изградим смисъла на нашия живот, както и да се отнасяме с любов и грижа към близките ни.

Честит празник, философи!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *