Събития в училище по повод нашия патронен празник

27. ноември – Празник на нашето училище Разложка професионална гимназия „ Никола Стойчев“. Днес отдаваме почит и уважение на една от най- светлите личности и духовен стожер на Разлог- Никола Стойчев.

С вълнение и гордост се подготвяме за седмицата, посветена на 55-годишнината на училището. Гости в днешния ден са г-жа Тумбева, бивш директор на училището и г-жа Масларска, дъщеря на Никола Стойчев.

Г-жа Тумбева ни припомни важни моменти от летописа на гимназията. От основаването си до днес училището е изминало дълъг път, осеян с трудности и превъплъщения. В него са работили стотици учители, приели благородната мисия да даряват знания. Хиляди ученици са получили образованието си при нас. Те винаги са търсели изява, стремели са се да бъдат по-знаещи и по-можещи.

Наш скъп гост е г-жа Масларска, която запозна учениците с делото на своя баща. А кой е Никола Стойчев? Ние, неговите потомци, всяка година си спомняме за Учителя. Никола Стойчев дарява ума и знанията си на разложкото гражданство, за да положи основите на една модерна духовна култура. Благодарение на него разложани и жителите на околните села могат да се похвалят с ученически хор, духова музика, църковен хор и самодейна оперета. Те се запазват като традиция години след неговата смърт, а църковният хор и духовата музика съществуват и до днес. Той е човекът, превърнал Разлог в духовен център на околията.

Нека си пожелаем да носим достойно името на Никола Стойчев!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *